Bouwvakkers gezocht

Geldnood en gebrek aan geschoold personeel bedreigen een duurzaam herstel van de bouw. Daarvoor waarschuwen aannemers, projectontwikkelaars en experts.

Kleine en middelgrote aannemers profiteren nauwelijks van de spectaculair aantrekkende vraag naar nieuwe huizen, zorgcentra en logistieke bedrijfspanden. Dat blijkt uit de onderzoeksmonitor MKB Bouw en Infra van de brancheorganisatie de Aannemersfederatie Nederland (AFNL).

Aannemers hebben door de crisis hun eigen vermogen dermate zien verdampen dat ze de groei nauwelijks kunnen verhapstukken. „Voorfinancieren van nieuwe projecten is een enorm probleem”, zegt voorzitter Henk Klein Poelhuis van de AFNL.

Uit de AFNL-monitor blijkt dat de eigen vermogenspositie van de helft van alle bedrijven sterk is afgenomen. Tot overmaat van ramp loopt het personeelstekort sterk op. Klein Poelhuis ziet een vliegwieleffect: „Ondernemers die de vermogenspositie nog enigszins hebben kunnen handhaven, hebben helaas de nodige vakmensen in de afgelopen tijd moeten ontslaan. Maar nieuwe mensen vinden is een snel groeiend probleem.”

Tekort aan bouwvakkers